İçindekiler,
Sıvı Seviye Sensörü nedir?
Sıvı seviye sensörü, başka bir adıyla sıvı seviye anahtarları bir sıvıya daldırıldığında veya dalga gönderdiğinde analog olarak bir sinyal (4-20mah) veya kontak çıkış verirler . Bir tankta belirli bir seviyede sıvı olup olmadığını veya hangi seviyede olduğunu belirlemek için kullanılır.
Sıvı Seviye Sensörü Çeşitleri Nelerdir?
- Dalga (ses veya mikrodalga) sıvı seviye sensörleri
- Kapasitif sıvı seviye sensörleri
- İletken sıvı seviye sensörleri
- Diyaframlı sıvı seviye sensörleri
- Şamandıralı Sıvı Seviye Sensörleri
1.Dalga (Ses Veya Mikrodalga) Sıvı Seviye Sensörleri
Ses dalgası veya mikrodalga sensörlerin çalıştığı haldir. Sensör temassız montaj yapıldıktan sonra tank içerisinde dalga gönderir. Algılama sinyali sıvıya temas ettiğinde , gönderilen sinyal boşluğu ölçüp başladığı yere gelmektedir. Bu sensörler hemen hemen her sıvının varlığını veya yokluğunu algılayabilir. Ortam ışığına karşı hassas değildirler ve havadayken köpükten veya sıvı içindeyken küçük kabarcıklardan etkilenmezler.( Mikrodalga olanlar ses dalgalarına göre daha az etkilenirler). Bu sıvı seviye sensörleri hızlı ve güvenilir bir şekilde verileri 4-20mah olarak analog çıkış verir. En önemlisi de bakım gerektirmeden uzun süreler boyunca güvenilir bir şekilde çalışır.
İlgili İçerik: Ultrasonik (Ses Dalgası) Seviye Sensörleri
İlgili İçerik: Radar (Mikrodalga) Seviye sensörleri
2.Kapasitif Sıvı Seviye Sensörleri
Kapasitif sıvı seviye anahtarları, birbirinden kısa mesafeli bir devrede 2 iletken elektrot (genellikle metalden yapılır) kullanır. Elektrotlar bir sıvıya daldırıldığında bir devreyi tamamlar.
Kapasitif sıvı seviye anahtarının avantajı, bir kaptaki sıvının yükselip alçaldığını belirlemek için kullanılabilmesidir. Elektrotları kapla aynı yükseklikte yaparak, elektrotlar arasındaki kapasitans ölçülebilir. Kapasitans yoksa sıvı yok demektir. Tam kapasitans, dolu bir kap anlamına gelir. Hem “boş” hem de “dolu” ölçümler kaydedilmeli, ardından sıvı seviyesini göstermek için %0 ve %100 ile kalibre edilmiş bir sayaç olmalıdır.
Kapasitif sıvı seviyesi sensörlerinin hareketli parçası olmaması avantajına sahip olmasına rağmen, dezavantajlarından biri elektrotların korozyonunun temizleme veya yeniden kalibrasyon gerektirecek şekilde elektrot kapasitansını değiştirmesidir. Ayrıca kullanılan sıvı türüne karşı daha hassastırlar.
3.İletken Sıvı Seviye Sensörleri
İletken sıvı seviye anahtarları, belirli bir sıvı seviyesinde elektrik kontağı olan sensörlerdir. Sıvıya indirilen bir borunun içinde uçları açıkta olan iki veya daha fazla yalıtılmış elektrot kullanılır. Daha uzun bir elektrot düşük voltaj taşırken, sıvı seviyesi onu karşılamak için yükseldiğinde devreyi tamamlamak için daha kısa olan kullanılır.
Kapasitif sıvı seviye şalterleri gibi, iletken sıvı seviye şalterleri de sıvının iletkenliğine bağlıdır. Bu nedenle, yalnızca belirli sıvı türlerini ölçmek için kullanışlıdırlar. Ayrıca, kirlenmeyi azaltmak için bu sensör uçları düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
4.Diyaframlı Sıvı Seviye Sensörleri
Diyaframlı veya pnömatik sıvı seviye anahtarları, ünitenin gövdesi içindeki bir mikro anahtarı devreye sokan bir diyaframı itmek için hava basıncına dayanır. Sıvı seviyesi yükseldikçe, bir algılama borusunun içindeki dahili basınç, mikro anahtar veya bir basınç sensörü etkinleştirilene kadar yükselir. Sıvı seviyesi düştükçe hava basıncı da düşer ve anahtar devreden çıkar.
Diyaframlı sıvı seviye şalterinin avantajı, tank içinde herhangi bir güç kaynağı gerektirmemesi, birçok sıvı türü ile kullanılabilmesi ve şalterin sıvı ile temas etmemesidir. Ancak mekanik bir cihaz olduğu için zamanla bakım gerektirecektir.
5.Şamandıra Sıvı Seviye Sensörleri
Şamandıra sıvı seviye anahtarları, şamandıralı seviye şalteri olarak da bilinmektedir. Bu seviye şamandırası en çok kullanılan ve maliyeti düşük sıvı seviye sensörleridir.
Şamandıralı Seviye Şalteri Nasıl Çalışır?
Şamandıraları seviye şalterleri mekanik cihazlardır. Bir kola içi boş bir şamandıra bağlanır. Şamandıra sıvı içinde yükselip alçaldıkça kol yukarı ve aşağı itilir. Kol, açık/kapalı belirlemek için manyetik, mekanik bir anahtara veya sıvı seviyeleri düştükçe doludan boşa yükselen bir göstergeye bağlanabilir.
Bir güneş enerjisi tankındaki bilyalı şamandıra anahtarı, kullanılan en yaygın şamandıra sıvı seviye sensörü türüdür. Hazne pompaları ayrıca, bir bodrum hazne çukurundaki su seviyesini ölçmenin uygun maliyetli bir yolu olarak şamandıra anahtarları kullanır.
Şamandıralı anahtarlar her türlü sıvıyı ölçebilir ve çalışması için güç gerektirmeyecek şekilde tasarlanabilir. Şamandıralı şalterlerin dezavantajı, diğer tip şalterlere göre daha büyük olmaları ve mekanik olmaları nedeniyle diğer sıvı seviye şalterlerine göre daha sık servis edilmeleri gerekmesidir.
Sıvı Seviye Sensörleri Fiyatları
Sıvı seviye anahtarlarının fiyatları markalara ve kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Evlerin güneş enerjilerinde ve klozet tanklarında kullanılan sıvı seviye sensörleri ucuz olurken, sanayide kullanılan sıvı seviye sensörleri pahalı olabilmektedir. Kullandığınız alan ve proses çok önemlidir.
Endüstriyel alanında sıvı seviye sensörüne ihtiyacınız varsa hemen iletişine geçerek keşif ve ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Sıvı Seviye Sensörleri Örnekleri
- Tank Seviye Göstergesi
- Yakıt Seviye Göstergesi
- Kimyasal tanklarda (Boya veya asit tankları)
- Atık su ve içme suyu tesislerinde (Arıtma ve pompa istasyonlarında)
- Gıda Sanayinde (Meyve suyu, süt veya konsantre tanklarında)
- Petrokimya ve maden sektöründe de kullanılmaktadır.
Tank Seviye Göstergesi
Tank seviye anahtarları sıvı seviye göstergelerinde kullanılan farklı ölçüm tipleriyle ölçülmektedir. Çalışma şekli birebir aynıdır.
Şamandıralı seviye şalterleri tankın içindeki sıvıyla temas ettiğinden sodyum silikat, atık yağ, atık su, içme suyu, melas, hidroklorik asit, fosforik asit ve diğer birçok sıvı madde içeren tanklarda kullanılabilirler. Bu seviye göstergeleri, gübre depolama tankları ile yüzme havuzu hipo ve geri yıkama tanklarında kullanılmaktadır. Yangından korunma su depolama tankları için de ideal göstergedir. Yangınla mücadele durumları için tanklar söz konusu olduğunda önerilen çözümdür.
Yakıt Seviye Göstergesi
Yakıt seviye anahtarları sıvı seviye göstergelerinde kullanılan farklı ölçüm tipleriyle ölçülmektedir. Çalışma şekli birebir aynıdır.
Yakıt seviye göstergeleri özellikle petrolün ana toplanma alanlarında ve günlük araçlarımıza aldığımız yakıt istasyonlarında kullanılmaktadır. Burada kullanılan yakıt seviye göstergeleri kişiye bağlı olmaksızın devletinde takip amaçlı zorunlu tuttuğu bir sistemdir. Bu şekilde sürekli seviye ölçümü yaparak işletmeni tüketimi belirlenmektedir.