info@mukateknik.com

+90 (530) 357 58 01

info@mukateknik.com

0530 357 58 01

Atex Nedir?

ATEX, Fransızca “ATmospheres EXplosives” kelimelerinin ilk hecelerinin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir.

ATEX sertifikası parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlerin yapıldığı yer için alınan uluslararası bir sertifikadır.

Patlayıcı, parlayıcı ve kolay yanıcı ortamlarda kullanılan ürünlere ve üretim yapıldığı yere alınan sertifikalardır.

ATEX’e elektrik açısından bakıldığında, aydınlatma armatürleri, anahtarlar, motorlar veya hemen hemen her tür elektrikli aparat gibi ekipmanın kıvılcıma neden olabileceği veya üretebileceği iyi bilinmektedir. . Her iki durumda da bir kıvılcım, potansiyel olarak yıkıcı sonuçlar doğuran patlayıcı bir atmosferi ateşleyebilir. Bu nedenle, bir işyerinde patlayıcı bir ortam kaçınılmazsa, kıvılcım veya başka bir ısı kaynağından tutuşma olasılığını önlemek için uygun değerde ve korumalı elektrikli ekipman kullanılmalıdır. Ayrıca, yanıcı bir gazı veya yanıcı tozu tutuşturma potansiyeline sahip statik elektrik boşalması olasılığını önlemek için anti-statik giysi ve ayakkabı gibi özel önlemler gerekli olabilir.

AtexdeTehlikeli alanlar, gazlar için üç kategoriye ve tozlar için üç kategoriye ayrılır:

 ATEX:Gazlar için Bölge Sınıflandırması

Bölge 0 : Tehlikeli bir bölgenin, yanıcı bir atmosferin sürekli olarak veya uzun süreler boyunca mevcut olduğu bölümü.
Bölge 1 : Tehlikeli bir bölgenin, normal çalışmada yanıcı bir atmosferin oluşması muhtemel olan bölümü.
Bölge 2 : Tehlikeli bir bölgenin, normal çalışmada yanıcı bir atmosferin oluşma ihtimalinin olmadığı ve meydana gelmesi durumunda kısa bir süre için mevcut olacağı bölümü.

Bölge 0, 1 veya 2 olarak sınıflandırılmayan herhangi bir alan, yanıcı atmosferlerin bulunması beklenmediğinden tehlikesiz kabul edilir. Bu nedenle, elektrikli aparatların yapımı ve kullanımı veya elektrikli olmayan ateşleme kaynaklarının kontrolü için özel önlemler gerekli değildir, ancak bu tür bir alan yine de daha kısıtlı bir alanın parçası olabilir.

Yukarıdaki bölgeleme,  yanıcı tozların bulunabileceği alanları kapsamamaktadır, ancak artık tozlar için üç bölgeli bir yaklaşım (Bölge 20, 21 ve 22) de benimsenmiştir. Daha fazla ayrıntı için IEC 61241 serisine bakın.

ATEX:Tozlar için Bölge Sınıflandırması

Bölge 20: Havada yanıcı bir toz bulutu şeklinde patlayıcı bir atmosferin sürekli olarak veya uzun süreler boyunca veya sık sık kısa süreler için mevcut olduğu bir yer.
Bölge 21: Havada yanıcı bir toz bulutu şeklinde patlayıcı bir atmosferin normal çalışmada ara sıra meydana gelme ihtimali olan bir yer.
Bölge 22: Havada yanıcı bir toz bulutu şeklinde patlayıcı bir atmosferin normal çalışma koşullarında meydana gelme ihtimalinin olmadığı, meydana gelmesi halinde ise sadece kısa bir süre için devam edeceği bir yer.

1 Kasım 2007’den itibaren, Genel Uygulama Düzenlemeleri 2007’nin 8. Bölümü, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin 1999/92/EC sayılı ve patlayıcı ortamlardan kaynaklanan riskler ve yangın ve işyerinde depolanan veya kullanılan yanıcı maddelerden kaynaklanan patlama. Bu Yönetmelik, işyerinde patlayıcı ortam oluşması ihtimaline karşı alınması gereken genel yönetim tedbirlerini düzenlemektedir. 2007 Genel Uygulama yönetmeliğinin 8. Bölümü, aynı zamanda, o tarihten itibaren yürürlükten kaldırılan İş Yerinde Güvenlik, Sağlık ve Refah (Patlayıcı Atmosferler) Yönetmeliği 2003’ün (2003 SI No. 258) yerine geçer.

Bölge 0, 1 veya 2 veya Bölge 20, 21 veya 22’ye ekipman tedariki , SI No 230, 2017 Avrupa Birliği (Potansiyel Olarak Patlayıcı Atmosferlerde Kullanıma Yönelik Ekipman ve Koruyucu Sistemler) Düzenlemeleri 2017 ile düzenlenir .

info@mukateknik.com
05303575801

Benzer Yazılarımız

  • All Post
  • Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
  • Genel
    •   Back
    • Seviye
    • Akış
    • Basınç
    • Limit Seviye
    •   Back
    • Limit Seviye

    Sürdürülebilir Çözümlerimiz İle Her Zaman Doğru , Dürüst ve Güvenli Ticaret

    +90 (530) 357 58 01
    info@mukateknik.com
    Seyhan, Adana, TÜRKİYE