Güvenlik Enstrümanlı Sistem, önceden belirlenmiş koşullar ihlal edildiğinde bir süreci güvenli bir duruma getirerek tehlikeli olayları önlemek veya azaltmak için tasarlanmıştır. Kullanılan diğer yaygın terimler güvenlik kilitleme sistemleri, acil durum kapatma sistemleri (ESD) ve güvenlik kapatma sistemleridir (SSD). Her SIS’in bir veya daha fazla Güvenlik Enstrümanlı İşlevi (SIF) vardır. İşlevini gerçekleştirmek için bir SIF döngüsü, mantık çözücü(ler), sensör(ler) ve son eleman(lar)ın bir kombinasyonuna sahiptir. Bir SIS içindeki her SIF’in bir SIL seviyesi olacaktır. Bu SIL seviyeleri, işleme bağlı olarak aynı olabilir veya farklılık gösterebilir. Tüm sistemin her güvenlik işlevi için aynı SIL seviyesine sahip olması gerektiği yaygın bir yanılgıdır.
Risk Yönetimi ve Bir SIS Seviyesi
Seçme Risk toleransının belirlenmesi sübjektiftir ve tesise özgüdür. Mal sahibi/işletmeci, şirket felsefesine, sigorta gerekliliklerine, bütçelere ve çeşitli diğer faktörlere dayalı olarak personel ve sermaye varlıkları için kabul edilebilir risk seviyesini belirlemelidir. Bir mal sahibinin tolere edilebilir olarak belirlediği bir risk düzeyi, başka bir mal sahibi için kabul edilemez olabilir.
Bir SIL 1, SIL 2 veya SIL 3 sisteminin gerekli olup olmadığını belirlerken, ilk adım, fonksiyonel güvenlik ihtiyacını belirlemek ve tolere edilebilir risk seviyesini belirlemek için bir Proses Tehlike Analizi yapmaktır. Temel Proses Kontrol Sisteminden (BPCS) ve diğer koruma katmanlarından gelen tüm risk azaltma ve hafifletme etkileri dikkate alındıktan sonra, kullanıcının kalan riski kendi risk toleransıyla karşılaştırması gerekir. Hala kabul edilemeyecek kadar yüksek bir risk seviyesi varsa, bir risk azaltma faktörü (RRF) belirlenir ve bir SIS / SIL gereksinimi hesaplanır. RRF, SIF / SIS için Talep Üzerine Başarısızlık Olasılığının tersidir (aşağıdaki tabloya bakın).
Uygun SIL seviyesinin seçimi dikkatle yapılmalıdır. Daha yüksek SIS / SIL seviyelerine ulaşmak için maliyetler önemli ölçüde artar. Tipik olarak proses endüstrisinde şirketler, SIL 2’ye kadar SIS tasarımlarını kabul eder. Bir Proses Tehlike Analizi, bir SIL3 SIS için bir gereklilik olduğunu gösteriyorsa, mal sahipleri genellikle mühendislik şirketinden, içsel proses riskini azaltmak için prosesi yeniden tasarlamasını ister.