info@mukateknik.com

+90 (530) 357 58 01

info@mukateknik.com

0530 357 58 01

Basınç Şalteri Nedir?

Basınç şalteri nedir? Önceden ayarlanmış bir sıvı basıncına ulaşıldığında elektrik kontağını çalıştıran cihazlardır. Anahtar, önceden ayarlanmış belirli bir basınç seviyesinden, basınç yükselmesi veya düşmesi durumunda elektrik kontağı kurar. Basınç anahtarları, HVAC sistemleri, kuyu pompaları veya fırınlar vb. gibi çok çeşitli endüstriyel ve konut uygulamalarında kullanılmaktadır . Bir basınç anahtarı, bir basınç dönüştürücü ile karıştırılmamalıdır. Bir basınç dönüştürücü, basıncı bir elektrik çıkış sinyaline dönüştürür.

Basınç şalteri türleri

  1. Mekanik Basınç Şalteri:  Mekanik bir basınç anahtarı, mikro anahtarın hangi basınçta tetiklendiğini kontrol etmek için bir yay ve bir diyafram veya piston kullanır. Yay, giriş basıncına karşıt kuvvettir ve yayın ön gerilimi bir ayar vidası veya topuzla ayarlanır. Yay ön gerilimi, anahtarın elektrik kontağı yaptığı basınçla doğrudan ilişkilidir. Basınç düştüğünde, anahtar orijinal durumuna sıfırlanması gerekir. Mekanik basınç şalteri, yüksek voltaj ve amperleri işlemek için elektronik basınç şalterinden daha uygundur. Basınçta bir artış veya azalma için bir kontak değişikliği yapmak için kullanılabilirler.
  2. Elektronik Basınç Şalteri : Bir elektronik basınç anahtarı , giriş basıncındaki değişikliği ölçmek için bir elektrikli basınç sensörü kullanır. Anahtarlama işlevini ayarlamak için dijital ekranları vardır. Anahtarlama noktası, uygulama gereksinimlerine göre üretici tarafından ayarlanabilir veya yerinde programlanabilir. Anahtarlama noktası, çıkış sinyalleri, histerezis, gecikme süresi vb. gereksinimlere göre kullanıcı tarafından ayarlanabilen bazı işlevlerdir.

Basınç Şalteri Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Uygulamanız için aşağıdaki seçim kriterlerini göz önünde bulundurun:
  1. Basınç: Maksimum çalışma basıncına dayanabilmelidir. Diyafram tasarımı, vakum ve düşük basınç uygulamaları için iyi çalışır. Yüksek basınçlı uygulamalar için bir piston tasarımı kullanın.
  2. Sıcaklık: Maksimum ve minimum sıcaklık aralığında iyi çalışabilmelidir.
  3. Ortam türü : Ortam türü, muhafaza ve conta malzemesi ile uyumlu olmalıdır. Nitril bütadien kauçuk (NBR), hava ve hidrolik/makine yağı ile kullanıma uygundur. Ortam su olduğunda etilen propilen dien monomer kauçuk (EPDM) uygundur. Basınç şalterleriyle kullanılan yaygın ortamlar şunlardır:
    • Hidrolik yağ
    • Kalorifer yakıtı
    • Terebentin
    • Benzin/benzin
    • Hava
    • su
  4. Tekrarlanabilirlik: Tekrarlanabilirlik veya doğruluk, cihazın her tekrar için aynı ayar noktasına doğru bir şekilde geri dönme yeteneğidir. Gereken doğruluk aralığı, uygulamanız için basınç şalterinin seçimini belirleyecektir. Diyafram tasarımları genellikle piston tasarımından daha fazla doğruluk sağlar.
  5. Histerezis: Histerezis, anahtarlama noktası ile sıfırlama noktası arasındaki farktır. Sıfırlama noktası çok büyükse anahtar uzun süre aktif kalır. Sıfırlama noktası çok kısaysa, anahtar sık ​​sık açma veya kapama durumu arasında geçiş yapar. Histerezis, bir elektrikli basınç anahtarında yapılandırılabilir ancak mekanik bir basınç anahtarında üretici tarafından önceden ayarlanmıştır.
  6. Basınç şalteri tipi: Düşük basınç ve vakum uygulamaları için diyafram tasarımlı olanı kullanın. Yüksek basınçlı uygulamalar için piston tasarımlı olanı kullanın.
  7. Onaylar:  ATEX bölge 1, 2 ve 22’dir ve potansiyel olarak patlayıcı bir atmosferde kullanım için önemlidir.
  8. Elektrikli veya mekanik basınç anahtarı: Elektrikli basınç anahtarı daha pahalıdır, ancak mekanik basınç anahtarına kıyasla basınç ayar noktası veya histerezis gibi ayarlar üzerinde daha fazla kontrol sağlar.
 
info@mukateknik.com
05303575801

Benzer Yazılarımız

  • All Post
  • Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri
  • Genel
    •   Back
    • Seviye
    • Akış
    • Basınç
    • Limit Seviye
    •   Back
    • Limit Seviye

    Sürdürülebilir Çözümlerimiz İle Her Zaman Doğru , Dürüst ve Güvenli Ticaret

    +90 (530) 357 58 01
    info@mukateknik.com
    Seyhan, Adana, TÜRKİYE